Пошук

Минулий тиждень для юних і дорослих жителів Мокрокалигірської громади був по особливому насичений заходами приуроченими страшним і пам'ятним подіям Революції гідності та голокосту 1932-33 років.

Дата: 29.11.2016 16:25
Кількість переглядів: 710

Минулий тиждень  для юних і дорослих жителів Мокрокалигірської громади був по особливому насичений заходами приуроченими  страшним і пам'ятним подіям  Революції гідності  та голокосту 1932-33 років.

                       Х                         Х                             Х

                 В понеділок на загальношкільній лінійці Мокрокалигірської загальноосвітньої школи вшанували пам'ять  всіх, хто віддав своє життя під час Революції гідності три роки тому. В кожному класі  проведені виховні години з нагоди цих подій. Вчитель  Л.Т. Дідук організувала цикл  уроків для старшокласників під назвою «Коли гармати б'ють – мистецтво не дрімає», глибоко пов’язавши  проявлений бойовий патріотизм учасників революції 2013 року і   поетичну, художню творчість  багатьох з них.

                        Х                         Х                             Х

 «Горить свіча і пам'яті сльоза

Додолу з неї краплями стікає,

Земля ридає , плачуть небеса –

         Героїв Україна пам’ятає.» - Такими рядками підписана  тематична виставка літератури, яка розповідає про Героїв Небесної Сотні, події і факти з Майдану 2013 року . Вона зустрічає своїх читачів у      Мокрокалигірській   публічній бібліотеці. Й кожен бажаючий не лише може переглянути  її, а постояти  біля запаленої свічки. А учні 8-го класу, які є активними учасниками масових заходів бібліотеки, відвідавши її виконали  стародавню українську народну пісню «Пливе кача», яка відродилася саме  на Майдані під час революції гідності.

  Х                         Х                             Х

Мітинг-реквієм з вшанування жертв Голодомору 1932-1933 років

 

        У Мокрій Калигірці відбувся біля  пам’ятного знаку, куди зійшлися представники всіх трудових колективів села, учні та вчителі школи, слухачі та викладачі багатопрофільного регіонального центру професійної освіти в Черкаській області. Вони поклали вінки до підніжжя пам’ятного знаку померлих  майже трьохсот  односельців  в роки Голодомору. Цей захід розпочав Отець Димитрій сільської церкви, відправивши поминальну службу.

Виступив заступник голови Мокрокалигірської сільської ради В.В.Бецун, директор Мокрокалигірської загальноосвітньої школи В.В.Кравченко  та учні школи , ліцею.

Всі присутні, тримаючи в руках запалені свічки, пройнялися болем по безневинно померлих від голоду  дорослих і зовсім маленьких  жителів села.

                      Х                         Х                             Х

      В Сухій Калигірці вшанували   пам'ять  померлих від Голокосту 1932-33 років  біля пам’ятного Хреста. Жителі села   почепили на нього вишитий рушник і до підніжжя поклали вінок з квітів. Перед присутніми виступила староста села Д.В. Присяжнюк.

                Х                         Х                             Х

       Жителі Єлизаветки в минулу суботу зібралися біля пам’ятника жертвам Голокосту 1932-33 років. Біля нього поклали на українському рушнику хліб, якого так не вистачало кожному, хто пішов із життя в ті страшні роки голодомору. Перед присутніми виступила староста села С.Ф. Михайлець. Сільський бібліотекар В.О.Мельниченко зачитала окремі спогади тодішніх очевидців Голокосту, котрі  вона зберегла, як цінний скарб і  вічну пам'ять наступним поколінням.

                Х                         Х                             Х

    Ярошівчани  мали змогу  вшанувати пам'ять жертв Голокосту , відвідавши сільську бібліотеку біля літературної виставки, де представлено  двотомник «Національної  Книги Пам'яті жертв  голодомору 1932, 1933 років в Україні »  2008 року видання, на основі архівних та опублікованих джерел,  свідчень  очевидців тих  страшних подій.  В ній відтворено одну з найтрагічніших сторінок історії Черкащини ХХ століття.

      Сільський бібліотекар     Г.М.Копейка  з цього приводу виступила  на загальношкільній лінійці Ярошівської загальноосвітньої школи 1-111 ступенів. Вона закликала всіх долучитися до акції і в суботу о 16 годині  запалити в кожній домівці Свічу Пам' яті, вшанувавши таким чином вічну пам'ять  всім, хто  пішов із життя через навмисно створений голод.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Хто відвідує наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь