Пошук

КОНСУЛЬТУЄ ФАХІВЕЦЬ СЛУЖБИ ЗАЙНЯТОСТІ

Дата: 22.06.2021 11:42
Кількість переглядів: 280

Для надання статусу безробітного особа подає до служби зайнятості заяву та пред’являє, визначені Порядком реєстрації, документи. У заяві, серед іншої інформації, встановленої законодавством, зазначається чи є особа членом особистого селянського господарства.

Згідно Закону України «Про особисте селянське господарство» визначено, що члени особистих селянських господарств є особами, які забезпечують себе роботою самостійно і відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» належать до зайнятого населення за умови, що робота в цьому господарстві для них є основною.

За загальною нормою, члени особистого селянського господарства не можуть бути визнані безробітними. Тільки колишні члени особистого селянського господарства можуть реєструватися в службі зайнятості. При цьому вони подають довідку про припинення ведення господарства, або про вихід з нього. Однак є декілька виключень.

Так, довідка (про припинення або вихід з ОСГ) не потрібна членам особистого селянського господарства, у яких робота в господарстві не була основною. Під основною роботою мається на увазі випадок, коли особа протягом 12 місяців, що передують дню звернення до служби зайнятості, провадила лише діяльність в особистому господарстві чи одночасно перебувала у трудових відносинах, займалась підприємницькою діяльністю, працювала на умовах цивільно-правової угоди менше 6 місяців.

 Якщо особа працювала 6 і більше місяців, то ведення особистого селянського господарства не вважається основною роботою і особа реєструється як безробітна.

 Довідку не потрібно подавати внутрішньо переміщеним особам та громадянам, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

 Довідку не потрібно також подавати особам, які вперше шукають роботу і закінчили або припинили навчання у закладах загальної середньої, професійної та вищої освіти, звільнилися із строкової військової служби, у разі їх звернення до служби зайнятості протягом 6 місяців з дня закінчення навчання чи звільнення зі служби.

 Відповідна довідка видається територіальною громадою за місцезнаходженням земельної ділянки. Надання консультацій з питань видачі таких довідок не відноситься до компетенції державної служби зайнятості. Всі питання щодо припинення ведення селянського господарства необхідно вирішувати у територіальних громадах.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Хто відвідує наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь